Címdokumentumok térképe |
||
élelmiszerbiztonság –
Annak biztosítása a mezőgazdasági termelés, az élelmiszerek előállítása és a forgalmazás teljes
folyamatában, hogy adott élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt az a
rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja el. Annak megállapításakor, hogy egy élelmiszer
biztonságos-e, figyelembe kell venni a szokásos körülményeket, amelyek között a fogyasztók az
élelmiszert felhasználják, a szokásos alkalmazási körülményeket a termékpálya minden szakaszában,
továbbá a fogyasztónak adott hozzáférhető tájékoztatást adott élelmiszer speciális nemkívánatos
hatásának elkerüléséről. Annak meghatározásakor, hogy egy élelmiszer káros-e az egészségre,
figyelembe kell venni az azonnali vagy rövid távú hatásokat nemcsak az azt elfogyasztó személyre,
hanem az utódgenerációkra is, a kumulatív mérgező hatásokat, sőt a fogyasztók különleges
érzékenységét, ha az élelmiszert adott rétegnek szánták. Élelmiszer rendeltetésének megfelelő
emberi fogyasztásra akkor is alkalmatlan lehet, ha idegen anyaggal vagy más módon szennyezett
vagy mert megromlott, lebomlott, kiszáradt, elfonnyadt. |
Összeállította: Horn Péter Utolsó frissítés: 2004. január 18. © 2003–2004 MTA |
|
Kapcsok a világháló felé | ||
¬ Nyitóoldal ® |