![]()  | 
		Címdokumentumok térképe  | 
	|
alkohol – mennyit igyunk? – 
			A mértékletes alkoholfogyasztás fokozza az étvágyat, mert segíti a nyálképződést és a 
			gyomornedvelválasztást, elősegíti az emésztést, növeli a vérben a »hasznos« koleszterin szintjét, 
			ezzel csökkenti a koszorúérbetegség kifejlődésének kockázatát, és oldja az idegrendszeri 
			feszültséget. A fokozott alkoholfogyasztás viszont megnöveli a májzsugor 
			gyakoriságát, emeli a vérnyomást, 
			sűrübben fordul elő agyvérzés, az alkoholisták közül többen szenvednek balesetet és a mértéktelen 
			ivás valószinűleg fokozza bizonyos rosszindulatú daganatok kockázatát. Felnőttkorban mértékletes 
			alkoholfogyasztásnak napi két »ital« számít. Egy »ital« 12–13 gramm etilalkoholt tartalmaz, ez 
			megfelel kb. egy deciliter bornak, egy féldeci töményszesznek, vagy egy dobozos sörnek. Az alkoholt 
			egy enzim bontja le, ami a gyomor nyálkahártyájában és főleg a májsejtekben található. Ez a kémiai 
			folyamat nagy egyéni különbségekkel, de átlag óránként 6–7 gramm szeszt távolít el a 
			szervezetből.  Hölgyek számára  kevesebb alkohol fogyasztása ajánlott, mert lassabban bontják le a 
			szeszt és a férfiak testének nagyobb hányada víz, ezért a férfiakban a felszívódó alkohol jobban 
			felhígul, mint a hölgyekben.  | 
		Összeállította:  Matos Lajos Utolsó frissítés: 2003. november 27. © 2003. MTA  | 
	|
| Kapcsok a világháló felé | ||
| ¬ Nyitóoldal ® |