Címdokumentumok térképe |
||
alkohol – mennyit igyunk? –
A mértékletes alkoholfogyasztás fokozza az étvágyat, mert segíti a nyálképződést és a
gyomornedvelválasztást, elősegíti az emésztést, növeli a vérben a »hasznos« koleszterin szintjét,
ezzel csökkenti a koszorúérbetegség kifejlődésének kockázatát, és oldja az idegrendszeri
feszültséget. A fokozott alkoholfogyasztás viszont megnöveli a májzsugor
gyakoriságát, emeli a vérnyomást,
sűrübben fordul elő agyvérzés, az alkoholisták közül többen szenvednek balesetet és a mértéktelen
ivás valószinűleg fokozza bizonyos rosszindulatú daganatok kockázatát. Felnőttkorban mértékletes
alkoholfogyasztásnak napi két »ital« számít. Egy »ital« 12–13 gramm etilalkoholt tartalmaz, ez
megfelel kb. egy deciliter bornak, egy féldeci töményszesznek, vagy egy dobozos sörnek. Az alkoholt
egy enzim bontja le, ami a gyomor nyálkahártyájában és főleg a májsejtekben található. Ez a kémiai
folyamat nagy egyéni különbségekkel, de átlag óránként 6–7 gramm szeszt távolít el a
szervezetből. Hölgyek számára kevesebb alkohol fogyasztása ajánlott, mert lassabban bontják le a
szeszt és a férfiak testének nagyobb hányada víz, ezért a férfiakban a felszívódó alkohol jobban
felhígul, mint a hölgyekben. |
Összeállította: Matos Lajos Utolsó frissítés: 2003. november 27. © 2003. MTA |
|
Kapcsok a világháló felé | ||
¬ Nyitóoldal ® |