![]()  | 
		Címdokumentumok térképe  | 
	|
		![]()  | 
		keményvíz: gépnek árt, embernek használ – 
A vizet akkor nevezik keménynek, ha sok benne a kalcium- és a magnéziumion. Mértékegysége a német keménységi fok: 1 nkº 10 mg/l kalcium-oxiddal egyenértékű kalciumnak 
vagy 
magnéziumnak felel meg. Keménysége alapján az ivóvizet négy kategóriába sorolják: 
nagyon lágy, lágy, közép-kemény és kemény víz. A természetes vizek közül a karsztvíz a »legkeményebb«. 
Tévhit, hogy a kemény víz betegséget okoz. Kifejezetten egészséges: a kalcium fontos építőanyaga csontjainknak, 
továbbá részt vesz szinte minden élettani folyamatban, a véralvadástól kezdve az 
idegrendszeri ingerületek (agyi 
érbetegségek) átviteléig. A magnézium az idegekre és az izomzatra hat, hiánya pedig hozzájárul számos 
kór, így szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás) kialakulásához. 
A kemény víz kétségtelenül árt is, csak éppen a gépeknek: a mosóvízből 60 ºC felett 
válik ki és rakódik le a mosógépek, melegítők, bojlerek falára. 
Az más kérdés, hogy ennek jelentőségét – elsősorban 
marketingcélból – túlértékelik. A legtöbb háztartási gépet, de mosószert is olyan anyagokkal kezelik, amelyek lényegesen lelassítják a vízkőképződést.   | 
		Összeállította:  Nemes János Utolsó frissítés: 2004. július 26. © 2004 MTA  | 
	
| Kapcsok a világháló felé | ||
| ¬ Nyitóoldal ® |