Címdokumentumok térképe |
||
keményvíz: gépnek árt, embernek használ –
A vizet akkor nevezik keménynek, ha sok benne a kalcium- és a magnéziumion. Mértékegysége a német keménységi fok: 1 nkº 10 mg/l kalcium-oxiddal egyenértékű kalciumnak
vagy
magnéziumnak felel meg. Keménysége alapján az ivóvizet négy kategóriába sorolják:
nagyon lágy, lágy, közép-kemény és kemény víz. A természetes vizek közül a karsztvíz a »legkeményebb«.
Tévhit, hogy a kemény víz betegséget okoz. Kifejezetten egészséges: a kalcium fontos építőanyaga csontjainknak,
továbbá részt vesz szinte minden élettani folyamatban, a véralvadástól kezdve az
idegrendszeri ingerületek (agyi
érbetegségek) átviteléig. A magnézium az idegekre és az izomzatra hat, hiánya pedig hozzájárul számos
kór, így szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás) kialakulásához.
A kemény víz kétségtelenül árt is, csak éppen a gépeknek: a mosóvízből 60 ºC felett
válik ki és rakódik le a mosógépek, melegítők, bojlerek falára.
Az más kérdés, hogy ennek jelentőségét – elsősorban
marketingcélból – túlértékelik. A legtöbb háztartási gépet, de mosószert is olyan anyagokkal kezelik, amelyek lényegesen lelassítják a vízkőképződést. |
Összeállította: Nemes János Utolsó frissítés: 2004. július 26. © 2004 MTA |
|
Kapcsok a világháló felé | ||
¬ Nyitóoldal ® |