![]()  | 
		Címdokumentumok térképe  | 
	|
koleszterin – mit tegyünk, ha túl sok? – 
Magyarországon a felnőttek több mint 50 %-ának kórosan magas, 5,2 mmol/liter feletti a koleszterin (angolul: 
cholesterol) értéke – e zsírfajta egyébként a sejtek nélkülözhetetlen alkotóeleme. Megkülönböztetjük 
a »rossz«, LDL- (Low-density lipoprotein) koleszterintől az úgynevezett »védő«  
HDL- (High-density lipoprotein) koleszterint. Az előbbi fokozza, az utóbbi pedig gátolja a zsírok lerakódását az érfalban, 
s ezzel csökkenti az érelmeszesedés, trombózis kialakulását, 
a szívinfarktus és az agyi érbetegségek 
kockázatát. Fontos zsírfajta még a triglicerid, amelynek kórosan magas szintje önmagában is szívinfarktusra 
hajlamosít. A vérzsírok szintje a korral nő, a férfiak kockázata nagyobb. 10 %-os koleszterinszint-csökkenés 
20–50 %-kal csökkenti az infarktus rizikóját. A megelőzés és kezelés alapja a diéta, az életmód megváltoztatása, 
a fizikai tréning. A helyes étrend sok zöldségből, főzelékből, gyümölcsből, gabonaféléből és halból áll (ez utóbbi 
zsiradékának kedvező összetétele miatt ritka az eszkimók között az érbetegség). A magas zsírtartalmú húsok és 
tejtermékek mennyiségét csökkentsük a minimumra, főzéshez zsír helyett margarint vagy olajat használjunk. Noha 
az alkohol emeli a HDL-koleszterint, számos 
más káros hatása miatt ellenjavallt. Vannak koleszterin-csökkentő gyógyszerek is.   | 
		Összeállította:  Nemes János Utolsó frissítés: 2004. február 6. © 2004 MTA  | 
	|
| Kapcsok a világháló felé | ||
| ¬ Nyitóoldal ® |