Címdokumentumok térképe |
||
koleszterin – mit tegyünk, ha túl sok? –
Magyarországon a felnőttek több mint 50 %-ának kórosan magas, 5,2 mmol/liter feletti a koleszterin (angolul:
cholesterol) értéke – e zsírfajta egyébként a sejtek nélkülözhetetlen alkotóeleme. Megkülönböztetjük
a »rossz«, LDL- (Low-density lipoprotein) koleszterintől az úgynevezett »védő«
HDL- (High-density lipoprotein) koleszterint. Az előbbi fokozza, az utóbbi pedig gátolja a zsírok lerakódását az érfalban,
s ezzel csökkenti az érelmeszesedés, trombózis kialakulását,
a szívinfarktus és az agyi érbetegségek
kockázatát. Fontos zsírfajta még a triglicerid, amelynek kórosan magas szintje önmagában is szívinfarktusra
hajlamosít. A vérzsírok szintje a korral nő, a férfiak kockázata nagyobb. 10 %-os koleszterinszint-csökkenés
20–50 %-kal csökkenti az infarktus rizikóját. A megelőzés és kezelés alapja a diéta, az életmód megváltoztatása,
a fizikai tréning. A helyes étrend sok zöldségből, főzelékből, gyümölcsből, gabonaféléből és halból áll (ez utóbbi
zsiradékának kedvező összetétele miatt ritka az eszkimók között az érbetegség). A magas zsírtartalmú húsok és
tejtermékek mennyiségét csökkentsük a minimumra, főzéshez zsír helyett margarint vagy olajat használjunk. Noha
az alkohol emeli a HDL-koleszterint, számos
más káros hatása miatt ellenjavallt. Vannak koleszterin-csökkentő gyógyszerek is. |
Összeállította: Nemes János Utolsó frissítés: 2004. február 6. © 2004 MTA |
|
Kapcsok a világháló felé | ||
¬ Nyitóoldal ® |