![]()  | 
		Címdokumentumok térképe  | 
	|
		![]()  | 
		vitaminok – 
a leginkább elfogadott meghatározás szerint az ember és az állatok életfolyamatainak zavartalan fenntartásához szükséges, a táplálékban kis mennyiségben jelenlévő vegyületek. Csökkent bevitelük (hipovitaminózis), hiányuk (avitaminózis) vagy éppen mesterséges túladagolásuk (hipervitaminózis) minden szervet, így az immunrendszert is károsíthatja. A növekedéshez, a szervezet fennmaradásához nélkülözhetetlenek, ezért a vitaminok alapvető tápanyag-alkotórészek. Bioaktív anyagoknak is hívják őket, mert részt vesznek az anyagcsere-folyamatokban, energia viszont nem nyerhető belőlük. Bizonyos vitaminokat, ha nem is az ember, de más emlősök szervezete képes előállítani: a patkányokban például C-vitamin képződik. Más megközelítésben: míg a növények és a primitív organizmusok a legegyszerűbb alkotórészekből: szénből, nitrogénből, ásványi anyagokból maguk szintetizálják minden építőanyagukat, addig a magasabb rendű élőlények a fontosabb anyagaikat már nem képesek felépíteni. A biokémiai genetika legújabb vívmányai szerint a vitaminok szintéziséhez szükséges reakciólánc mutáció következtében megszakadt, vagy teljesen eltűnt. Ezért kell őket kívülről, táplálékkal bejuttatnunk. Szent-Györgyi Albert egyszerű megfogalmazása szerint: a vitamin olyan anyag, amelyet azért kell ennünk, hogy meg ne betegedjünk.
		  | 
		Összeállította:  Nemes János Utolsó frissítés: 2005. április 26. © 2005 MTA  | 
	
| Kapcsok a világháló felé | ||
| ¬ Nyitóoldal ® |